Sůl z Jordánského údolí

Mořská sůlje k nám dovážena dlouhá léta. Hodně se jí používá do bazénů. Najdeme ji tradičně v mnoha farmaceutických a kosmetických výrobcích. Co zkusit tu z Mrtvého moře? Je skvělá třeba do koupele!

mořská sůl

Mrtvé moře s léčivou solí
Mrtvé moře vlastně není mořem, ale obrovským jezerem uloženým hluboko v údolí řeky Jordán. Na hranici Izraele a Jordánska. Je to krásný a zajímavý přírodní úkaz. Nachází se 400 metrů pod úrovní hladiny moře. Jedná se o největší přírodní zdroj soli. Ta se v něm shromažďovala dlouhé tisíce let. Její množství (voda má salinitu 33,7 %) způsobuje, že zde moc živočichů nežije. Tato skutečnost se mu ostatně postarala o jeho jméno. Voda díky vysokému obsahu solí hodně nadnáší (plavou zde i neplavci). Mrtvé moře navštěvuje každým rokem velké množství turistů z různých zemí. Jsou mezi nimi také lidé, kterým zdejší klima a voda hodně pomáhají od různých zdravotních problémů. Hlavně lidé s nemocemi kůže (lupenka, ekzémy), kloubů (revma) a dýchacího systému (astmatici, alergici).

Můžeme ji vyzkoušet i doma
Léčivé a regenerující účinky soli z Mrtvého moře můžeme díky dovezeným produktům samozřejmě vyzkoušet pohodlně i u nás doma. Například si připravíme:

koupel v soli
Je to velice jednoduché, ale účinné! Do vany napustíme teplou vodu (cca 100 litrů) a v ní rozpustíme sůl (0,25 až 0,5 kg). Pořádně promícháme a můžeme začít relaxovat a regenerovat!

sůl

inhalaci soli
Přináší velkou úlevu, když nás trápí rýma, záněty dutin a průdušek. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Poté ho postavíme na bezpečné místo (pozor na opaření!) a ve vodě rozpustíme asi 4 polévkové lžíce soli. Sedneme si nad hrnec a hlavu přikryjeme ručníkem. Nadýchnutí provádíme nosem (slaná pára ho uvolní) a výdechy ústy.

silný solný roztok
Léčí kůži postiženou lupenkou, ekzémy či akné. Na čtvrt litru vody použijeme 2 polévkové lžíce soli. Dobře rozpustíme a promícháme. Postižená místa potřeme a necháme asi hodinu působit.

5 roky ago