Sladké mandle z Kalifornie OILSEED SERVIS s.r.o. pro chvíle sváteční i všední

Kalifornie se rozkládá podél západního pobřeží Spojených států v subtropické oblasti, kde se dobře daří pěstovat mandloně. Potřebují zejména teplejší klima, delší dobu slunečního svitu a mírné zimy, což je právě v Kalifornii zajištěno. S těmito stromy se setkáte i ve Středomoří, u nás ovšem nemají příliš vhodné podmínky, na několika hektarech se vyskytují pouze na Jižní Moravě, na Břeclavsku.

kvetoucí mandloň

Mandle z Kalifornie k nám dováží řada firem, kupříkladu OILSEED SERVIS s.r.o., jedná se o plody sladké, s velmi nízkým obsahem amygdalinu, která v žaludku vytváří toxický kyanovodík. Nemusíte mít tedy obavu, že si ze sladkých mandlí přivodíte otravu, týká se to pouze hořkých odrůd z pochybných pěstitelských zdrojů.

V syrovém stavu – můžete je spařit horkou vodou a odstranit slupku, nebo je jíst i se slupkou, každopádně si na nich pochutnáte v oříškových směsích se sušeným ovocem nebo samostatně. Lze s nimi vyzdobit pudink, palačinky, ovocný koláč, mohou být součástí slavnostního dortu či jakéhokoli sladkého veganského menu.

plody mandlí

Mandlové mléko – to si snadno vyrobíte doma ze surových mandlí a tímto způsobem bude také nejzdravější. Bude vám na něj stačit zhruba množství jednoho hrnku zralých, sladkých (ne hořkých) mandlí, které namočíte přes noc do studené nebo vlažné vody. Ráno tuto směs rozmixujete spolu s dalším půl litrem vody např. tyčovým mixérem a následně ji přecedíte přes bavlněnou tkaninu. Nezapomínejte, že jde o koncentrované množství živin a tak mléko nevypijte naráz, ale rozdělte toto množství do čtyř až šesti dávek. V chladničce vydrží mandlové mléko zhruba tři dny.

Mandlová mouka – můžete si ji rovněž vyrobit doma, ale na trhu se dá obstarat poměrně bez problémů. Její předností je, že je bezlepková, obsahuje všechny živiny na rozdíl od bílé mouky pšeničné, která je zbavena cenné povrchové vrstvy. Má nízký glykemický index, takže je vhodná i pro diabetiky.

5 měsíci ago